Noua lege de salarizare noiembrie 2016

Probleme legislative, probleme salariale şi cariera jandarmului
Scrie răspuns
Avatar utilizator
un_jandarm
Mesaje: 611
Membru din: 01 Ian 1970, 02:33

Noua lege de salarizare noiembrie 2016

Mesaj de un_jandarm »

A apărut noua grilă salarială propusă în Legea Salarizării Unitare. Grila va avea un raport între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar, de 1 la 18 (Legea din 2010 a adus o grilă care avea un raport între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar de 1 la 15, spre deosebire de 1 la 72 cât era în 2008).
Începând cu anul 2016 se aplică noile grile de salarizare, dar implementarea se va face etapizat prin legi anuale de salarizare. Salariile aflate în plată care sunt mai mari decât ceea ce e prevăzut pentru funcţia respectivă în anexele la lege se păstrează la nivelul aflat în plată.

VEZI AICI GRILA DE SALARIZARE

Nivelul de salarizare va fi revizuit periodic în funcţie de evoluţia nivelului de salarizare existent pe piaţa muncii în România, astfel încât salariile din sectorul public să poată fi stabilite la un nivel competitiv, în limita sustenabilităţii financiare.

Se scot sporurile din salariul de bază. Sporuri care pot fi acordate: 15% pentru persoane cu handicap vizual, 15% spor doctorat, 10% spor pentru activitate de control financiar preventiv, 20% localități izolate.

Suma sporurilor, compensaţiilor, primelor şi indemnizaţiilor individuale nu va depăşi 30% din salariul de bază. Aceeaşi limită de 30% pentru sporuri se aplică şi pe bugetul ordonatorului principal de credite raportat la suma salariilor de bază. Depăşirile pot fi autorizate prin HG.

Pentru orele suplimentare care nu pot fi compensate cu ore libere plătite în următoarele 60 de zile se va acorda un spor de 75% din salariul de bază. Plata muncii prestate peste durata normală a timpului de lucru se poate face numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de şeful ierarhic, fără a se depăşi 360 de ore anual. În cazul prestării de ore suplimentare peste un număr de 180 de ore anual este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
Ordonatorii de credite pot acorda premii lunare în limita a 5% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcţii, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget şi respectând limita individuală a două salarii de bază lunare pe an.

Persoanele care ocupă funcţii de conducere pentru care condiţia de ocupare a postului este de studii superioare şi care nu au absolvit studii de acest nivel beneficiază de salariul de bază prevăzut pentru aceste funcţii, pentru o perioadă tranzitorie de maxim 5 ani în care să obţină nivelul de studii prevăzut de lege.

Exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii de conducere se realizează prin numirea unei persoane angajate care îndeplineşte condiţiile specifice pentru ocuparea funcţiei de conducere şi care nu a fost sancţionată disciplinar, pe o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic la care se mai pot adăuga maxim încă 6 luni, dacă în statute sau în legi speciale nu se prevede altfel.Niciun câştig salarial pentru o funcţie inferioară nu va depăşi câştigul salarial unei funcţii superioare prevăzut în anexele la prezenta lege, atât la personalul civil, cât şi la personalul din domeniul apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.


Personalul din administraţia publică centrală sau locală parte a echipelor de proiecte cu fonduri europene se salarizează pentru timpul efectiv alocat realizării activităţilor din proiect potrivit cererilor de finanţare şi ghidului solicitantului, dar dacă salariul de bază ar fi mai mic decât în anexele la lege se aplică valorile din anexe.

Prevederile referitoare la detaşare, delegare şi mutare, acordarea concediilor, la cheltuieli de transport, cheltuieli cu cazarea şi locuinţa se menţin.

Guvernul a decis, miercuri, constituirea unui grup de lucru care să elaboreze proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Potrivit unui calendar stabilit de Executiv, proiectul noii legi a salarizării ar urma să fie finalizat în februarie 2016 şi trimis ulterior Parlamentului. Totodată, s-a decis constituirea unui grup de lucru care va avea ca obiectiv implementarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului de bază minim brut.

Guvernul a aprobat, miercuri, două memorandumuri privind noua lege a salarizării. Primul vizează constituirea unui grup de lucru care să elaboreze proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

"Este vorba de legea salarizării unitare (n.red. - proiect elaborat de Guvernul Ponta, dar neaprobat. Această lege va trebui să fie reactualizată", a precizat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit lui Suciu, din grupul de lucru interministerial vor face parte doi vicepremieri, ministrul Muncii, ministrul Finanţelor şi ministrul Justiţiei, precum şi reprezentanti ai confederaţiilor sindicale.

Al doilea memorandum stabileşte procedura şi calendarul consultărilor pe legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

"Grupul de lucru interministerial va incepe un proces de consultare cu toate institutile si ministerele. Vor fi intalniri care încep maine, 14 ianuarie, până pe data de 4 februarie. Vor fi intalniri cu fiecare minister in parte, cu reprezentantii autorităţilor locale, cu reprezentantii sindicatelor şi cu comisiile de specialitate din Parlament. Toate aceste consultari vor fi incheiate printr-un document ce va fi prezentat, pentru ultimele detalii, intr-o sedinta Guvern in perioada 5-10 februarie. Deci vom avea o forma finală a proiectului după data de 10 februarie. ", a precizat Suciu.

Printr-un al treilea memorandum, Executivul a decis constituirea unui alt grup de lucru care să elaboreze un mecanism transparent de stabilire a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

"Suntem una dintre cele şapte tari europene care nu au un sistem cuantificabil si direct de stabilire a salariului minim. Acest mecanism automat de indexare trebuie constituit in cadrul grupului. Este un grup care presupune prezenta vicepremierilor, a ministrului Muncii, al ministrului Justitiei si cel al Finantelor , a reprezentantantilor sindicali şi patronali. Vom incepe lucrulş pentru constituirea acestui mecanism automat de indexare in perioada imediat urmatoare. Speram ca pentru anul viitor sa avem un mecanism automat de indexare. Avem decizia pentru 1 mai si speram ca urmatoarea decizie de crestere a salariului minimului sa se faca pe baza mecanismului de indexare", a precizat Suciu.
Legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice se află printre prioritățile anului 2016, declara, în decembrie 2015, ministrul Muncii, Ana Costea, care a precizat că termenul de adoptare a acestei legii este noiembrie 2016.
Adevărul este ca apa rece, face rău la dinții stricați - Nicolae Iorga

Avatar utilizator
val3ros
Mesaje: 15
Membru din: 22 Feb 2016, 06:21

Re: Noua lege de salarizare noiembrie 2016

Mesaj de val3ros »

tocmai a dat pe romania tv...Ministerul de finante a respins legea salarizarii ,si a propus inghetarea salariilor pt 3 ani
asta chiar daca exista o crestere economica...

http://www.romaniatv.net/surse--premier ... 833.html#nAvatar utilizator
Dtavi90
Mesaje: 13
Membru din: 02 Mar 2016, 11:53

Re: Noua lege de salarizare noiembrie 2016

Mesaj de Dtavi90 »

Discutii...nimic concret...tin minte ca acum cv timp, aparuse chiar si o grila, semnata si dezbatuta...dar dupa ce "ne.am luat tara inapoi" am ramas ca lupii si urlam la luna...nu se va intampla nimic pana la anu, cand va veni un alt guvern ...

ironman
Site Admin
Mesaje: 158
Membru din: 06 Feb 2016, 18:39

Re: Noua lege de salarizare noiembrie 2016

Mesaj de ironman »


Avatar utilizator
un_jandarm
Mesaje: 611
Membru din: 01 Ian 1970, 02:33

Re: Noua lege de salarizare noiembrie 2016

Mesaj de un_jandarm »

Să vedeți ce ca presupune o nouă implementare a legii salarizării unitare pr pensionari.
Aceștia conform legii beneficiază de +50% crestere a pensiei în funcție de cresterea salariului.
Numai ei beneficiază de cresterea +100% a pensiei în raport cu inflația.
Deci urmează alte recalculări.
Totul este firește o promisiune electorală, căci este stiut ca nu exista posibilitati financiare pt a sustine un astfel de efort
Adevărul este ca apa rece, face rău la dinții stricați - Nicolae Iorga

Scrie răspuns

Înapoi la “Legislaţie”