Jandarmeria Română și Codul Muncii

Probleme legislative, probleme salariale şi cariera jandarmului
Scrie răspuns
Avatar utilizator
un_jandarm
Mesaje: 611
Membru din: 01 Ian 1970, 02:33

Jandarmeria Română și Codul Muncii

Mesaj de un_jandarm »

Deschid acest topic la cererea mai multor colegi în urma de discuții privind timpul de muncă.
Este cunoscut multor colegi din operativul (adevarat) care prestează activitati pe strada, la manifestatii de tot felul ca durata programului de munca depaseste zilnic orele de tura planificate.
Altii beneficiaza de munca fractionata, interzisa de lege, lucrand de 2 ori/zi sau fiind chemati de acasa repetat ca urmare a deficitului de personal pt a asigura misiunile.
Mai nou Politia atotputernica la conducerea Ministerului cere si obtine ca majoritatea efectivelor de militari jandarmi sa execute misiunile Politiei - tot ca urmare a deficitului de cadre si situatiei operative pe care ei nu o mai pot stăvili in prea multe locatii.
Comandantii din Jandarmerie spun... am inteles cand vin solicitari de la comandantii Politiei pt efective suplimentare, dar neglijeaza programul de lucru al subordonatilor.Acest program trebuie adaptat turelor politistilor care depasesc sau sunt altfel ca planificarile jandarmilor.
Jandarmii sunt nevoiti sa se deplaseze de la Politie la unitatile lor cum se descurca si mai raman si peste program pentru munci suplimentare ce nu le sunt incluse in program si fisa postului.
E vorba de acea baza de date SURE creata de minți crețe de prin Minister care au uitat ca jandarmii nu au pregatire de informaticieni si nu sunt pregatiti pt asta.
Recuperarea timpului de munca prestat suplimentar va ramane o problema, evidenta lui se tine defectuos si se acorda cand vor sefii.
Pun mai jos ce prevede Codul Muncii si las deschis pt discutii.
Articolul 100. Durata zilnică a timpului de muncă
(1) Durata zilnică normală a timpului de muncă constituie 8 ore.
(5) Durata zilnică maximă a timpului de muncă nu poate depăşi 10 ore în limitele duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămînă.
(6) Pentru anumite genuri de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili, prin convenţie colectivă, o durată zilnică a timpului de muncă de 12 ore, urmată de o perioadă de repaus de cel puţin 24 de ore.
(7) Angajatorul poate stabili, cu acordul scris al salariatului, programe individualizate de muncă, cu un regim flexibil al timpului de muncă, dacă această posibilitate este prevăzută de regulamentul intern al unităţii sau de contractul colectiv ori de cel individual de muncă.
Articolul 101. Munca în schimburi
(3) Programul muncii în schimburi se aprobă de angajator de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor, ţinîndu-se cont de specificul muncii.
(4) Munca în decursul a două schimburi succesive este interzisă.
(5) Programul muncii în schimburi se aduce la cunoştinţa salariaţilor cu cel puţin o lună înainte de punerea lui în aplicare.
(6) Durata întreruperii în muncă între schimburi nu poate fi mai mică decît durata dublă a timpului de muncă din schimbul precedent (inclusiv pauza pentru masă).
Articolul 103. Munca de noapte
(1) Se consideră muncă de noapte munca prestată între orele 22.00 şi 6.00.
(2) Durata muncii (schimbului) de noapte se reduce cu o oră.
TIMPUL DE ODIHNĂ
Articolul 107. Pauza de masă şi repausul zilnic
(1) În cadrul programului zilnic de muncă, salariatului trebuie să i se acorde o pauză de masă de cel puţin 30 de minute.
(2) Durata concretă a pauzei de masă şi timpul acordării acesteia se stabilesc în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern al unităţii. Pauzele de masă, cu excepţiile prevăzute în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern al unităţii, nu se vor include în timpul de muncă.
(3) La unităţile cu flux continuu, angajatorul este obligat să asigure salariaţilor condiţii pentru luarea mesei în timpul serviciului la locul de muncă.
Articolul 109. Repausul săptămînal
(1) Repausul săptămînal se acordă timp de 2 zile consecutive, de regulă sîmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care un repaus simultan pentru întregul personal al unităţii în zilele de sîmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau ar compromite funcţionarea normală a unităţii, repausul săptămînal poate fi acordat şi în alte zile, stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern al unităţii, cu condiţia ca una din zilele libere să fie duminica.
(3) În unităţile în care, datorită specificului muncii, nu se poate acorda repausul săptămînal în ziua de duminică, salariaţii vor beneficia de două zile libere în cursul săptămînii şi de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau contractul individual de muncă.
(4) Durata repausului săptămînal neîntrerupt în orice caz nu trebuie să fie mai mică de 42 de ore, cu excepţia cazurilor cînd săptămîna de muncă este de 6 zile.
 
Articolul 110. Munca în zilele de repaus
(1) Munca în zilele de repaus este interzisă.
Adevărul este ca apa rece, face rău la dinții stricați - Nicolae Iorga

Dorin
Mesaje: 5
Membru din: 30 Noi 2019, 16:29

Re: Jandarmeria Română și Codul Muncii

Mesaj de Dorin »

Prevederile din codul muncii nu sunt aplicabile personalului jandarmeriei asimilat cadrelor militare in activitate
Mai exact ,cadrele militare in activitate sunt subofiteri incepand de la gradul de serg.major cu functie de executie dar si grade superioare cu functii de executie.

Cadrele militare in activitate care indeplinesc functii publice de conducere li se aplica legea functionarilor publici

adica :comandantul unitatii,juristul unitatii,purtatorul de cuvant samd

Codul muncii se aplica personalului contractual idiferent daca acesta este personal militar contractual sau civil contractual ..adica la JAC ai PCA

Scrie răspuns

Înapoi la “Legislaţie”