Ultrajul și redarea autorității jandarmului.

Probleme legislative, probleme salariale şi cariera jandarmului
Scrie răspuns
Avatar utilizator
un_jandarm
Mesaje: 611
Membru din: 01 Ian 1970, 02:33

Ultrajul și redarea autorității jandarmului.

Mesaj de un_jandarm » 05 Aug 2015, 21:26

Gabriel Oprea a cerut pedepse mai mari pentru ultraj, iar MAI a elaborat deja un proiect de lege


de G.S.     HotNews.ro

Miercuri, 5 august 2015, 13:16 Actualitate | EsenţialLa initiativa ministruluide interne, Gabriel Oprea, MAI a elaborat un proiect de modificare a doua articole din Codul Penal privind ultrajul in sensul majorarii pedepselor pentru aceste fapte, informeaza un comunicat de presa al ministerului.


Potrivit sursei citate initiativa are scopul de a descuraja actiunile violente indreptate impotriva reprezentantilor autoritatii statului. 


Decizia MAI vine in conditiile in care in weekend un politist de la Rutiera a fost accidentat grav de un om de afaceri turc ce nu a respectat semnalele regulamentare de oprire ale politistului si l-a acrosat cu masina, dupa care l-a purtat pe capota 400 de metri, pana agentul a cazut pe partea carosabila. Agentul este in spital in stare foarte grava.


Conform propunerii legislative, faptele, asa cum sunt ele prevazute in Codul Penal, comise asupra unui politist, jandarm, procuror sau judecator, aflati in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii urmeaza a se sanctiona cu pedeapsa prevazuta pentru acea infractiune, ale carei limite se majoreaza cu doua treimi. 

Totodata, proiectul de modificare include majorarea pedepselor pentru faptele de ultraj care au ca victime celelalte categorii de functionari publici care indeplinesc functii ce implica exercitiul autoritatii de stat. 


Aceasta decizie are ca scop inasprirea pedepselor pentru acest tip de fapte si implicit intarirea autoritatii celor care reprezinta statul roman si ale caror atributii de serviciu sunt exercitate in domeniul prevenirii faptelor antisociale si aplicarii legii. 


Protectia prin legea penala asigurata angajatilor MAI si celorlalti functionari investiti cu autoritatea statului reprezinta o garantie a exercitarii atributiilor ce le revin acestora si nicidecum un privilegiu, se spune in comunicatul ministerului.

¬Evenimentele inregistrate in ultimul timp, cat si analizele pe care le-am facut cu structurile de specialitate ale MAI, ma determina sa am aceasta initiativa. Sustin cu tarie, ca cei care reprezinta autoritatea statului trebuie sa fie respectati si mai bine protejati de lege¬, a afirmat viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea. 

Proiectul de act normativ a fost inaintat Ministerului Justitiei, avand in vedere competentele acestuia de reglementare a cadrului normativ si institutional al sistemului judiciar si al infaptuirii justitiei ca serviciu public.


Conform analizelor realizate la nivelul Politiei Romane, in anul 2014 au fost sesizate 591 de fapte de ultraj, iar in primele 6 luni ale anului 2015, au fost sesizate 247.


Adevărul este ca apa rece, face rău la dinții stricați - Nicolae Iorga

Avatar utilizator
un_jandarm
Mesaje: 611
Membru din: 01 Ian 1970, 02:33

Ultrajul și redarea autorității jandarmului.

Mesaj de un_jandarm » 05 Aug 2015, 21:31Propunerea de modificare a legislatiei a fost facuta de Ministerul de Interne, care vrea majorarea cu doua treimi a sanctiunilor. Astfel se ajunge chiar si la 11 ani de inchisoare, fata de cel mult 9 in prezent.


'Acesti oameni care muncesc 24 din 24 pentru protejarea cetatenilor trebuie sa fie la randul lor protejati oricine loveste un politist trebuie sa stie ca va ajunge la inchisoare trebuie sa dam un mesaj de intarire a autoritatii statului si sa-i protejam mult mai bine pe cei care exercita aceasta autoritate", spune Gabriel Oprea.


Iar prin protectie mai buna autoritatile inteleg pedepse mult mai mari pentru cei care se dovedesc vinovati de ultraj.


Concret, cine agreseaza verbal un politist, il impinge sau ii rupe uniforma ar putea primi o pedeapsa cu inchisoarea de 3 ani si 4 luni. Daca il raneste accidental, pedeapsa urca la 5 ani.


In situatia in care agresorul actioneaza cu intentie si raneste cu o arma sau prin forta un agent poate sta dupa gratii 8 ani si 4 luni, daca nu sunt necesare mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale.


Daca sunt mai multe atunci discutam deja de 11 ani si 8 luni.


Toate aceste pedepse ar putea fi aplicate daca propunerea facuta miercuri de Ministerul de Interne primeste aprobarea Guvernului. Modificarile se refera la toti cei care sunt implicati in actul de cercetare penala dar si il cel de justitie. Asa ca cei care ar avea de gand sa agreseze un reprezentant al legii, trebuie sa se gandeasca de doua ori.


Viceprim-ministrul pentru securitate naţională Gabriel Oprea propune sancţiuni mai mari pentru faptele de ultraj comise asupra poliţiştilor. În acest sens, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un proiect de modificare a două articole din Codul Penal, respectiv, Articolul 257 - Ultrajul şi Articolul 279 - Ultrajul judiciar, în sensul majorării pedepselor pentru aceste fapte, cu scopul de a descuraja acţiunile violente îndreptate împotriva reprezentanţilor autorităţii statului.


Toată Stima Gabriel Oprea!


Adevărul este ca apa rece, face rău la dinții stricați - Nicolae Iorga

Avatar utilizator
bursuc
Mesaje: 76
Membru din: 01 Ian 1970, 02:33

Ultrajul și redarea autorității jandarmului.

Mesaj de bursuc » 06 Aug 2015, 14:18

cam tarziu masura asta, trebuia sa se orienteze dupa legislatia tarilor nato sau ue


legea pt sanctionarea ultrajului cu pedepse mai mari are nevoie in primul rand de o noua lege a uzului de armaAvatar utilizator
camarad
Mesaje: 31
Membru din: 01 Ian 1970, 02:33

Ultrajul și redarea autorității jandarmului.

Mesaj de camarad » 18 Aug 2015, 16:42

Toata stima pentru domnul Oprea. BRAVO.


Dar ar mai trebui modificate cateva lucruri , cum ar fi de exemplu:


 - cand un politist sau jandarm da o amenda  la L 61/ 91 sa nu mai aiba nevoie de martor, nu? Este absurd sa pui martor un betivan, pe care il crede judecatorul iar ceea ce a scris omul legii intr-un p.v. nu este credibil, numai cu semnatura acelui betivan.


  - daca un jand. sau politist jigneste cumva un cetatean , este pasibil de puscarie pentru abuz in serviciu. Daca un cetatean injura un om al legii acesta este cel mult sanctionat conf. L61/91. Intreb, ESTE CORECT?.
Avatar utilizator
camarad
Mesaje: 31
Membru din: 01 Ian 1970, 02:33

Ultrajul și redarea autorității jandarmului.

Mesaj de camarad » 18 Aug 2015, 16:44

Folosirea fortei, a mij;oacelor din dotare este prea restrictiva. In sensul ca nu prea poti dovedi legalitatea folosirii lor.Scrie răspuns

Înapoi la “Legislaţie”