Canicula, drepturi salariați/obligații angajatori

Probleme legislative, probleme salariale şi cariera jandarmului
Avatar utilizator
un_jandarm
Mesaje: 611
Membru din: 01 Ian 1970, 02:33

Canicula, drepturi salariați/obligații angajatori

Mesaj de un_jandarm » 21 Iul 2015, 21:29

Obligatii pentru angajatori


Masuri de protectie a salariatilor, pe timp de caniculaAdevărul este ca apa rece, face rău la dinții stricați - Nicolae Iorga

Avatar utilizator
Gonzo
Mesaje: 85
Membru din: 01 Ian 1970, 02:33

Canicula, drepturi salariați/obligații angajatori

Mesaj de Gonzo » 21 Iul 2015, 22:45

la noi au dat numai 1 zi si numai pe 1 schmib 1 sticla de persoana


am auz ca nus bani pt apa


trebuia sa puneti si sanctiunile pt cei nu respecta obligatiile


Avatar utilizator
bamse
Mesaje: 17
Membru din: 01 Ian 1970, 02:33

Canicula, drepturi salariați/obligații angajatori

Mesaj de bamse » 22 Iul 2015, 19:22

apa minerala? ce gluma mai este si asta? apa minerala beau doar ofiterii bhei. si nu oriunde ci la racoarea popotelor, tu esti doar executant. taci si executa. ciocul mic!


Avatar utilizator
un_jandarm
Mesaje: 611
Membru din: 01 Ian 1970, 02:33

Canicula, drepturi salariați/obligații angajatori

Mesaj de un_jandarm » 22 Iul 2015, 23:53

In temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constitutia Romaniei. 


Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta. 


Art. 1. - (1) Masurile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se aplica pentru asigurarea protectiei persoanelor incadrate in munca in perioadele in care, datorita conditiilor meteorologice nefavorabile, se inregistreaza temperaturi extreme. 
(2) In sensul prevederilor prezentei ordonante de urgenta, prin temperaturi extreme se intelege temperaturile exterioare ale aerului, care: 
a) depasesc +37°C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel; 
b) scad sub -20°C sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel. 
(3) Temperaturile prevazute la alin. (2) sunt temperaturi monitorizate si certificate de Institutul National de Meteorologie si Hidrologie si transmise de centrele regionale ale acestuia. 
Art. 2. - (1) Institutul National de Meteorologie si Hidrologie are obligatia sa comunice prin mijloacele de comunicare in masa locale zonele in care temperatura atinge limitele prevazute la art. 1 alin. (2), nivelul acestor temperaturi, precum si prognoza pentru urmatoarea perioada. 
(2) In cazul in care temperaturile depasesc limitele prevazute la art. 1 alin. (2), comunicarea se va repeta din 6 in 6 ore pe toata durata mentinerii acestor temperaturi. 
Art. 3. - (1) In perioadele cu temperaturi extreme angajatorii trebuie sa ia toate masurile prevazute de Legea protectiei muncii nr. 90/1996 pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca in limitele prevazute de normele generale de protectie a muncii. 
(2) Masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca vor fi stabilite de angajator, impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentantii alesi ai salariatilor. In unitatile in care functioneaza comitetele de securitate si sanatate in munca masurile vor fi stabilite de acestea. 
(3) Pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca in institutii si in unitati finantate din fonduri bugetare si extrabugetare masurile vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv de conducatorii institutiilor. 
Art. 4. - In perioadele cu temperaturi ridicate extreme, in sensul art. 1, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale: 
A. Pentru ameliorarea conditiilor de munca: 
a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice; 
b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca; 
c) alternarea efortului dinamic cu cel static; 
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer. 
B. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor: 
a) asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb; 
b) asigurarea echipamentului individual de protectie; 
c) asigurarea de dusuri. 
Art. 5. - In perioadele cu temperaturi scazute extreme angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber: 
a) distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb; 
b) acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator; 
c) asigurarea echipamentului individual de protectie. 
Art. 6. - (1) Angajatorii care nu pot asigura conditiile prevazute la art. 4 si 5 vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri: 
a) reducerea duratei zilei de lucru; 
b) esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00, in cazurile prevazute la art. 4; 
c) intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale. 
(2) Masurile prevazute la alin. (1) se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv. 
(3) Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de esalonare a zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a lucrului se vor stabili o data cu masurile prevazute la alin. (1). 
(4) In unitatile finantate din fonduri bugetare sau extrabugetare masurile prevazute la alin. (1) vor fi stabilite, dupa caz, de ordonatorul de credite sau de conducatorul unitatii. 
Art. 7. - La aplicarea masurilor prevazute la art. 6 alin. (1) angajatorii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, precum si ordonatorii de credite sau conducatorii institutiilor finantate din fonduri extrabugetare, dupa caz, vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata, dupa cum urmeaza: 
a) prin recuperarea in urmatoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitatii, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior; 
b) fara recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat. 
Art. 8. - Pentru prevenirea unor imbolnaviri determinate de munca in conditii de temperaturi extreme se vor lua urmatoarele masuri: 
a) asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute; 
b) asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate; 
c) trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme. 
Art. 9. - Pe durata intreruperii colective a lucrului in conditiile art. 6 alin. (1) lit. c) contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca. 
Art. 10. - (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000.000 lei la 25.000.000 lei incalcarea prevederilor art. 8, daca faptele nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni. 
(2) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute la alin. (1) se fac de catre organele de control ale Inspectiei Muncii. 
(3) Prevederile referitoare la contraventii se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare. 
Art. 11. - Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Sanatatii, Inspectia Muncii si Institutul National de Meteorologie si Hidrologie vor elabora in comun norme metodologice, pe care le vor supune aprobarii Guvernului in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta. 


p. PRIM-MINISTRU, 
Mircea Ciumara 
Contrasemneaza: 
--------------- 
Ministrul muncii si protectiei sociale, 
Smaranda Dobrescu 
Ministrul sanatatii, 
Hajdu Gabor 

Bucuresti, 29 iunie 2000. 
Nr. 99.
Citeste mai mult: http://www.avocatura.com/forum/apa-la-angajati-pe-canicula-t9725.html#ixzz3gehy9QQm

Adevărul este ca apa rece, face rău la dinții stricați - Nicolae Iorga

Avatar utilizator
bocanc
Mesaje: 2
Membru din: 01 Ian 1970, 02:33

Canicula, drepturi salariați/obligații angajatori

Mesaj de bocanc » 23 Iul 2015, 06:44

 asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute; 


asta-i buna


unde draq s-a mai vazut controale medicale periodice?


alea nu-s decat in planurile de actiune unde scrie ca efectivele au fost controlate medical inainte de activitate + alte minciuni


doctorii sunt militari numa pe hartie ca in realitate nu-i vezi prin unitati stau la program de 4 ore incep pe la 9 si pleaca pe teren? la ora 13


care teren stim noi e vb de carrefour, coafor sau acasa


Avatar utilizator
alt_jandarm
Mesaje: 1
Membru din: 01 Ian 1970, 02:33

Canicula, drepturi salariați/obligații angajatori

Mesaj de alt_jandarm » 23 Iul 2015, 17:05

am avut alte diskutzii shi vad ca nu vor sa acorde conditziile de apa dush etc decat daca se inregistreaza plus 37 grade doua zile una dupa alta


asta nu e korect pt ca disconfortul este shi la 35 grade daca patrulezi cateva ore 


parerea e kum ca legea pt noi militarii acorda protectia muncii sumar

un baiat frumos shi tare deshtept


Avatar utilizator
cardiacu
Mesaje: 2
Membru din: 01 Ian 1970, 02:33

Canicula, drepturi salariați/obligații angajatori

Mesaj de cardiacu » 26 Iul 2015, 22:58

Iar si-au batut joc de noi, apa minerala nu am vazut nici ieri si nici azi desi a fost peste 37 grade la umbra


Protectia muncii e pe hartie iar logistica sta bine mersi acasa la umbra si aere in timp ce noi patrulam pe canicula fara drepturi


Sau altii asiguram misiuni de paza ori de ordine publica la meciuri spectacole etc.


Nu stam in loc de 5-6 lei ca sa ne cumparam 1 sticla de apa minerala dar conteaza gestul mizerabil de a ne minti si trata ca pe niste salariati fara drepturi.


Rusine serv logistica, Rusine biroul de protectie a muncii. Nu meritati sa purtati emblema pe care scrie Jandarmeria, voi nu o reprezentati.

ne-am obisnuit cu minciuna


Avatar utilizator
Kalu
Mesaje: 9
Membru din: 01 Ian 1970, 02:33

Canicula, drepturi salariați/obligații angajatori

Mesaj de Kalu » 31 Iul 2015, 11:06

Salut. Azi am primit singura sticla de apa minerala de pe luna iulie. Adjunctul pt logistica a zis ca luna iulie nu s-au inregistrat succesiv temperaturi de 37 grade.


Noi îi spunem ca la Poliție s-au înregistrat aceste temperaturi  de 2 săptămâni, zilnic timp în care ei au primit 2 sau 4 l de apă minerala/zi/schimb.


Aceasta era rece și nu caldă cum ni s-a servit nouă.


Polițiștilor li s-a servit la intrare în serviciu și nu ca la noi după ieșirea din serviciu.


Plecați acasă domnule adjunct.


Nu meritați să purtați sigla cu simbolul Jandarmeriei.


Luați și rudele dvs. sau ale altora de pe langă dvs. pt că nu iși fac treaba și lăsați domnule adjunct Jandarmeria la jandarmi.


Din bun simț nu scriu unde sunteți adjunct, dar știu că citiți aici.


Sunteți pe buzele tuturor dar cu înjurături.


P.S. Mulțumim dlui cdt. pt că a ordonat să ni se distribuie apa deși era caldă din depozit. Lada frigorifică era goală...


Pe viitor o să ne adresăm la ITM sau DSP prin mail. Poate că niște amenzi nu vă strică domnule adjunct. Chiar credeți că suntem bătaie de joc?


In poză nu este apa pt jandarmi ci pt sinistrați la o alta unitate. Ei sinistrații au drepturi.


?action=download&hash=QXfRWncBxPAvatar utilizator
bocanc
Mesaje: 2
Membru din: 01 Ian 1970, 02:33

Canicula, drepturi salariați/obligații angajatori

Mesaj de bocanc » 31 Iul 2015, 12:54

lasa i drak colegu de handicapati cu logistica lor cu tot


pun pariu ca au facturi fictive care sa le prezinte ca au cumparat apa


or sa puna pe ofitzerashi sa semneze ca au ridicat-o pt noi cine drak stie ce mai le merge mintea odihnita


sa le fie rushine


Avatar utilizator
un_jandarm
Mesaje: 611
Membru din: 01 Ian 1970, 02:33

Canicula, drepturi salariați/obligații angajatori

Mesaj de un_jandarm » 31 Iul 2015, 16:24

Adjunctul  dintr-o celebra unitate poate fi un om deosebit.
I-am spus ca apa minerala, primita calda si la noi astăzi, colegii din operativ o folosesc pt a se spala...întrucât nu au apă în subunitate.
Ca atare s-au desființat dușurile, chiuvetele și bateriile.
În rest aceeași situație și la noi, adică luna august doar de 2 ori s-a acordat apa minerală/ deși politisttii au primit zilnic.
Colegii mi-au spus că  Poliției se comunică de către I.N.M.H. valori mai mari de temperatura si disconfort termic decat Jandarmeriei.
Unii bănuiesc că Stația meteo nu este în localitate ci în Bulgaria.
În rest eu doresc să mulțumesc dlui adjunct pt răbdarea cu care reușește de fiecare dată să asculte adevărul. Pe mine nu mă deranjează.
Poate înțelege totuși că apa minerală trebuie acordată în timpul misiunii și nu a doua zi. De preferabil rece.
Va doresc o zi bună și postări răcoroase!
Adevărul este ca apa rece, face rău la dinții stricați - Nicolae Iorga

Scrie răspuns

Înapoi la “Legislaţie”