Legea 150/2014

Probleme legislative, probleme salariale şi cariera jandarmului
Scrie răspuns
Avatar utilizator
Neco
Mesaje: 1
Membru din: 01 Ian 1970, 02:33

Legea 150/2014

Mesaj de Neco » 26 Mai 2015, 15:01

 Salutare tuturor.


  Stie cineva daca si jandarmii intra sub incidenta legii 150/2014 art. 4, conform careia militarii care au fost in misiuni internationale 12 luni consecutiv sau cumulat, li se acorda titlul de VETERAN. Conform acestui titlu de VETERAN beneficiezi de niste drepturi. Eu stiam ca in misiuni internationale , trupele de jandarmi au statutul trupelor Ministerului Apararii Nationale.


  Am vorbit la asociatiile veteranilor  si am inteles ca la MAN statutul de veteran este acordat automat celui care are 12 luni de misiune fara a face niciun demers. La MAI nu se cunoaste nimic in acaest sens, desii legea se adreseaza tuturor militarilor de executa misiuni internationale. 


Avatar utilizator
un_jandarm
Mesaje: 611
Membru din: 01 Ian 1970, 02:33

Legea 150/2014

Mesaj de un_jandarm » 26 Mai 2015, 21:23

Prietene, si eu am discutat cu colegii din Calarasi dar si cadre din MApN despre acest aspect.
Este vorba despre cei care au luptat in Teatre de operatii o perioada si carora Statutul de militar din MApN le confera drepturi NATO respectiv avantaje la pensionare, reducerea stagiului de vechime, avansari inainte de termen la gradul urmator.
Deocamdata legea 150/2014 confera celor in cauza doar titlul de veteran si o indemnizatie pt cei a caror sanatate fizica sau psihica a fost afectata.
Din ceea ce se vede noi jandarmii suntem in conceptia unor politicieni o altfel de categorie de militari/asta am inteles.
Domniile lor au nevoie de noi doar la mitinguri de proportii cand li se ameninta fotoliul in care majoritatea se odihnesc.
Cateodata se mai gandesc la jandarm cand vine vorba de o inundatie, deszapezire, alunecare de teren, poate cutremur sau alta catastrofa.
Cred ca una din solutii este solicitarea in scris a acestor drepturi si in functie de raspuns actionat in Instanta.
Numai asa se pare ca ne putem recupera drepturile ca 25% din salariu, al 13-lea salariu, etc.
Nu ajunge ca exista un precedent in Justitie, Ministerul nostru nu vrea/nu poate sa ne restituie banii opriti nelegal.
Multe alte aspecte.
Topicul il lasam deschis/ poate spuneti ce drepturi beneficiaza militarii din alte Tari care au fost combatanti in Teatre.
Misiuni usoare!
Update
O cautare pe legea 138/1999 arata ce drepturi se aloca pt cei ce pleaca in Teatrele de operatii
ANEXA 8

                          DREPTURILE BANESTI
ale personalului din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si din Ministerul Justitiei, care desfasoara misiuni in strainatate

    1. Cadrele militare in activitate si militarii angajati pe baza de contract care desfasoara misiuni in strainatate in cadrul fortelor de mentinere a pacii sub egida O.N.U., N.A.T.O. sau a altor organizatii internationale, beneficiaza de urmatoarele drepturi banesti:
    a) solda lunara, compusa din:
    - solda de functie prevazuta in ordinul de numire sau avuta anterior, daca este mai mare;
    - solda gradului pe care il au;
    - diferenta soldei de grad, in conditiile art. 10 alin. (1) si (2) din prezenta lege;
    - gradatiile la care au dreptul;
    - solda de merit;
    - indemnizatia de comanda;
    b) un spor lunar de 30%, calculat la solda lunara;
    c) o prima de campanie neimpozabila, o singura data pentru toata perioada misiunii, egala cu solda lunara. Plata acestei prime se face la plecarea in zona desfasurarii misiunii.
    2. Drepturile banesti cuvenite personalului care incadreaza batalioanele mixte constituite intre Armata Romaniei si armatele altor tari se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
Adevărul este ca apa rece, face rău la dinții stricați - Nicolae Iorga

Scrie răspuns

Înapoi la “Legislaţie”